top of page

Her kan du lese hele artikkelen fra Budstikka 

Ikke reis fra tenåringen din i sommer

Mange ser frem til hytteliv og feriedager i sommer, men kanskje ikke alle gleder seg til hyttekos med familien – for eksempel tenåringen din. Da bør du faktisk være litt kjip.


I min tid som foreldrecoach har jeg ved flere anledninger møtt betjenter i politiet. De har fortalt meg detaljer om hva som ofte møter dem når de blir tilkalt til boliger der tenåringer har vært alene hjemme.


Like mange detaljer er det sjelden når vi leser eller hører historier i media om politiutrykninger til «hjemme alene-fester» som har kommet helt ut av kontroll, der tenåringer er påvirket av diverse rusmidler og der boligen er mer eller mindre ramponert.



Det være rystende nok, og mange av oss har nok også tenkt at «det kunne ikke vært min tenåring». Men har du egentlig reflektert ordentlig over hvordan det kan gå så galt? Jeg vil påstå at det kan skje den mest pliktoppfyllende, respektfulle og ordentlige tenåring.


La meg ta deg med på foranledningen til den festen du ikke vil ha i hjemmet ditt.


Klare grenser

Du er en av dem som er overbevist om at det er i orden å reise fra egen tenåring fordi dere har så god kontakt og en relasjon basert på full tillit og frihet under ansvar. Erfaring fra tidligere underbygger at du stoler helt og holdent på tenåringen din. Du har en sønn eller datter som stort sett holder alle avtaler.


Denne sommeren ønsker avkommet å være litt hjemme alene, mens resten av familien skal på hytta. Det har vært tøffe og lite sosiale måneder med mye eksamenslesing. Du har forståelse for at det er morsommere å være hjemme med kompis- eller venninnegjengen, enn å være med familien på hytta. Dere setter dere kanskje ned og har en god samtale for å bli enige o


m noen grenser i «hjemme alene-tiden».


En av reglene er at fest i huset er helt uaktuelt. Tenåringen er helt enig – helt oppriktig. Kun noen kjente, navngitte venner får komme på besøk. Du føler deg trygg på at reglene holdes. Det samme gjør tenåringen. For ditt vedkommende vet du at du kan stole fullt og helt på at avtalen blir holdt.


To blir til mange

Familien pakker sommersaker og reiser av gårde. Tenåringen puster lettet ut, men er fast bestemt på å vise seg tilliten verdig. De færreste av ungdommene våre ønsker å lese i media om festen som kom ut av kontroll i deres eget hjem. Men så var det dette sosiale samspillet, da.


Tenåringen din har de vennene på besøk som dere har avtalt. Så spør bestevennen: «Kan ikke bare Emil og Karianne også få komme, det er jo bare to til?» Tenåringen din ser hverken problemet eller ønsker å være kjip, og sier selvfølgelig ja. Tenk over det: Det presset fra vennene ville du trolig ikke stått imot selv, særlig da du var på den alderen. Så det er nesten for mye forlangt.


Blir det sagt «ja» til no


en få, blir det fort flere. Og nyheter sprer seg fort i sosiale medier – «Hun/han er alene hjemme, vi drar dit». Og vipps så er det ditt hjem politiet kommer til for å rydde opp.


Er det en situasjon du vil sette tenåringen din i?


Tøff lærdom for et ungt sinn

I jobben min snakker jeg mye om at foreldre skal stole på tenåringene sine, og la dem ta egne valg – særlig innenfor de grensene som er satt. Men i denne situasjonen bryter jeg litt med mine egne generelle råd og prinsipper. Her må du som forelder ta et valg for tenåringen din, selv om det er upopulært og føles litt for strengt. Det må vi som foreldre stå i noen ganger, og det er alltid til barnas beste.


Men det trenger ikke være enten eller. Kan tenåringen din få bo hos en venn noen dager, der det er andre voksne som er hjemme? Kan han eller hun bo hos noen andre i familien? Eller kan noen voksne dere kjenner komme og bo i huset sammen med tenåringen mens dere er borte? Ofte finnes det løsninger som er et kompromiss mellom foreldre og barn. La gjerne tenåringen din finne en løsning slik at det er en voksen som tar ansvar for huset. Det er ofte enklere enn både du og tenåringen tror,


Min oppfordring til alle foreldre – tenk deg om én gang til hvis du planlegger å la tenåringen din være alene hjemme i sommer. Det kan utvikle seg til å bli en uønsket og i overkant tøff lærdom for et


ungt sinn.


Og kjære tenåring, hvis jeg ødela «hjemme alene-ferien» din med dette, så lever jeg fint med det. Jeg har også vært en kjip tenåringsmamma, men døtrene mine slapp tross alt å stå ansvarlig for et trashparty de ikke ville ha.



Anette Forsén Bache, Foreldrecoachen.






38 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page